Τομέας Γεωπονίας

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων του τομέα έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με νέους τρόπους και μεθόδους παραγωγής ζωοκομικών και γεωργικών προϊόντων, με τις διαδικασίες της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διακίνηση, συντήρηση, τυποποίηση, εμπορία και διαχείριση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών, καθώς και την προστασία και αναπαραγωγή των γεωργικών προϊόντων και του ζωικού κεφαλαίου.

Ειδικότητα: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής ειδικεύεται στη λειτουργία, διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων, στην κατανόηση βασικών αρχών βιολογικής καλλιέργειας, κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης.

Ειδικότητα: Τεχνικός Ζωϊκής Παραγωγής

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Ζωϊκής Παραγωγής ειδικεύεται στη λειτουργία, διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην κατανόηση διαφόρων συστημάτων εκτροφής των κατά κλάδο εκτρεφόμενων ειδών, στην εφαρμογή προϋποθέσεων για οικολογική – βιολογική εκτροφή κατά κλάδο ζωικής παραγωγής, στην εφαρμογή βασικών αρχών και εργασιών μεταποίησης των ζωικών προϊόντων όπως και βασικών αρχών υγιεινής και πρωτογενούς υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου ειδικεύεται στη λειτουργία, εμπορική διαχείριση, συντήρηση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και βασικών χειρισμών για δένδρα θάμνους, άνθη, χλοοτάπητες και για ανθοκηπευτικές καλλιέργειες, στην εφαρμογή βασικών αρχών αρχιτεκτονικής του τοπίου, στην κατανόηση των βασικών αρχών της γεωργικής οικονομίας και απόκτησης επιχειρηματικής συνείδησης.

Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών ειδικεύεται στη λειτουργία, εμπορική διαχείριση, συντήρηση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην απόκτηση γνώσεων αναφορικά με τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και επεξεργασίας και συντήρησης βασικών γεωργικών προϊόντων, στην απόκτηση κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης.


Οι μαθητές και μαθήτριες που επιλέγουν τον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Β’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. παρακολουθούν 23 ώρες μαθημάτων Τομέα και 12 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας ανά εβδομάδα. Στη συνέχεια, στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ., αφού επιλέξουν μία από τις 4 Ειδικότητες που παρέχει ο Τομέας, παρακολουθούν 23 ώρες μαθημάτων Ειδικότητας.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Φ.Ε.Κ. 1489/τ. Β’/26-5-2016, από το σχολικό έτος 2017-2018, στον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Γ’ τάξη των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., προβλέπεται να λειτουργούν οι εξής ειδικότητες:

«Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής»
«Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής»
«Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών»
«Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου»

Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1567, τ.Β’, 2-6-2016 τα μαθήματα Τομέα που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Β’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. έχουν ως εξής:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
1. Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης 2Θ
2. Περιβάλλον και Γεωργία 1Θ+2E
3. Φυτική Παραγωγή 2Θ+3E
4. Ζωική Παραγωγή 2Θ+1Ε
5. Τεχνολογία Τροφίμων 2Θ+2Ε
6. Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου 1Θ+1Ε
7. Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων & Γεωργικά Μηχανήματα 2Θ+1Ε
8. Αγγλικά Τομέα 1Θ
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: 23 ΩΡΕΣ

Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο

Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1426, τ.Β’, 26-4-2017, όπως τροποποιήθηκε με το Φ.Ε.Κ. 2072, τ.Β’, 15-6-2017 τα μαθήματα Ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες τουΤομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. έχουν ως εξής:

Ειδικότητα: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις 3Θ
2. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας 3Θ
3. Δενδροκομία – Αμπελουργία 2Θ+3Ε
4. Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας – Κηπευτικές Καλλιέργειες 2Θ+3Ε
5. Αρδεύσεις Καλλιεργειών 1Θ+2Ε
6. Φυτοπροστασία 2Θ+2Ε
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: 23 ΩΡΕΣ

Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο

Ειδικότητα: Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις 3Θ
2. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας 3Θ
3. Διατροφή Αγροτικών Ζώων 2Θ+2Ε
4. Εκτροφή Αγροτικών Ζώων 3Θ+3Ε
5. Υδατοκαλλιέργειες 2Θ+2Ε
6. Μελισσοκομία-Σηροτροφία 1Θ+2Ε
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: 23 ΩΡΕΣ

Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο

Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις 3Θ
2. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας 3Θ
3. Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων 2Θ+2Ε
4. Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων 2Θ+3Ε
5. Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων 2Θ+3Ε
6. Ασφάλεια Τροφίμων 2Θ+1Ε
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: 23 ΩΡΕΣ

Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο

Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις 3Θ
2. Αρχές Βιολογικής Γεωργίας 3Θ
3. Ανθοκομικά Φυτά 2Θ+2Ε
4. Εφαρμογές Αρδευτικών Δικτύων στην Κηποτεχνία 1Θ+2Ε
5. Σχεδιασμός Φυτοτεχνικών Έργων 2Θ+3Ε
6. Συντήρηση Κηποτεχνικών Εφαρμογών 2Θ+3Ε
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: 23 ΩΡΕΣ

Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο