Οι Μαθητές του ΕΠΑΛ Βροσίνας Εναποθέτουν Τις Γνώσεις τους στα Ζυμωμένα Προϊόντα με Πεδίο εφαρμογής την Δημιουργία Προζυμιού για τη παρασκευή Ψωμιού.

Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειάς μας να εμπλέκουμε τους μαθητές μας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενισχύουν την πρακτική τους εκπαίδευση, το ΕΠΑΛ Βροσίνας  και ο Τομέας Γεωπονίας  με υπεύθυνους καθηγητές τους κα Τζιάλλα, κ Κρομύδα και κα Ίσαρη διοργάνωσαν μια ξεχωριστή δράση για όλους τους μαθητές του σχολείου στο πεδίο της Τεχνολογίας Τροφίμων που αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα απόλυτα επιτυχημένη.

Ο Δρ. Λιοκατής, καταξιωμένος χημικός και εκπαιδευτής μαγειρικής και γαστρονομίας, προσφέρθηκε να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους μαθητές μας στο σχολείο μας. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, εξήγησε τη διαδικασία δημιουργίας προζυμιού, και παρουσίασε σε όλους τους μαθητές του σχολείου τις αρχές της μεσογειακής  κουλτούρας “Pastamadre”.  Πιο συγκεκριμένα εξήγησε στους μαθητές πως μπορούν να φτιάξουν φυσικό προζύμι για τη παρασκευή ψωμιού, εξηγώντας για τα προϊόντα ζύμωσης, που διδάσκονται οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας ήδη μέσα από το μάθημα της Τεχνολογίας Τροφίμων. Παράλληλα τονίστηκαν τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση ψωμιού με προζύμι. Επίσης έγινε παρουσίαση άλεσης σπόρων σιταρίου σε αλεύρι με την χρήση σε ηλεκτρικού πετρόμυλου. Δείγμα από προζύμι μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές προκειμένου να φτιάξουν το δικό τους ψωμί στο σπίτι τους. Έτσι η εμπειρία αυτή όχι μόνο ενίσχυσε την κατανόησή των μαθητών για τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού, αλλά τους έδωσε επίσης την ευκαιρία να ασχοληθούν πρακτικά με τα μαγειρικά τεχνάσματα.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε γευσιγνωσία ψωμιών, όπου ο κ. Λιοκατής παρουσίασε τα ψωμιά που είχε φτιάξει ο ίδιος, προσκαλώντας τους μαθητές να τα δοκιμάσουν οργανοληπτικά με συνοδεία χειροποίητων μαρμελάδων. Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών του χώρου και του σχολείου, προσφέροντας στους μαθητές μας μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στην επιστήμη των τροφίμων και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν στο μέλλον. Συνοπτικά, η δράση αυτή αποδείχθηκε πρωτοποριακή και επιτυχημένη, αναδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους μαθητές μας μια εκπαιδευτική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων διδακτικών μεθόδων.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *