Κατασκευή σπείρας βοτάνων

Κατασκευή σπείρας βοτάνων στα πλαίσια των μαθημάτων Φυτική Παραγωγή και Γεωργία & Περιβάλλον της Β’ Τάξης του Τομέα Γεωπονίας.

 

Τα βότανα που φυτεύονται στον κήπο, σε υπερυψωμένο κρεβάτι ή σε γλάστρα έχουν τις ίδιες εδαφικές συνθήκες. Αν θέλετε να τους προσφέρετε διαφορετικούς βιότοπους, χρειάζεστε μεγαλύτερη έκταση. Ή μια σπείρα.

Η σπείρα είναι εύκολη στην κατασκευή, σταθερή και το νερό στραγγίζει καλά στα επιμέρους στρώματα, έτσι εξοικονομεί νερό χάρη στο σχήμα της.

Χάρη στη δομή της, η σπείρα βοτάνων παρέχει βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων φυτών με διάφορες απαιτήσεις. Έτσι, σε μια επιφάνεια, μπορούμε να βρούμε έναν βιότοπο για βότανα που αγαπούν την ξηρότητα και την υγρασία.

Πώς λειτουργεί

Είναι το πιο ξηρό στην κορυφή. Είναι λίγο πιο υγρό ακριβώς κάτω από την κορυφή και το κάτω μέρος της σπείρας είναι ένα υγρό περιβάλλον. Εκτός από τη φυσική ροή του νερού στα χαμηλότερα μέρη, ευθύνονται και η σύνθεση του εδάφους μέσα στη σπείρα και οι μοναδικές μικροκλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται από το σπειροειδές σχήμα. Το ψηλότερο μέρος δεν σκιάζεται από κανένα άλλο φυτό και δεν προστατεύεται από τον άνεμο. Αντίθετα, τα κάτω μέρη της σπείρας προστατεύονται απαλά από τον άνεμο και έχουν μια σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία παρέχεται από την κορυφή της σπείρας με φυτεμένα φυτά.

Γιατί η σπείρα

Το σχήμα της σπείρας δεν είναι τυχαίο. Η σπείρα είναι εύκολη στην κατασκευή, σταθερή και το νερό στραγγίζει καλά στα επιμέρους στρώματα, έτσι εξοικονομεί νερό χάρη στο σχήμα της. Παρεμπιπτόντως, το σπειροειδές σχήμα είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση. Μπορείτε να το βρείτε στην αποθήκευση ηλιόσπορων ή κώνων κωνοφόρων. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται στο κέλυφος ενός σαλιγκαριού. Το έχουμε ακόμα και στο χεράκι μας. Οι μαθηματικοί είναι επίσης εξοικειωμένοι με την έννοια των σπειρών (σπείρα του Αρχιμήδη, σπείρα Fermat, λογαριθμική σπείρα).

Θα πρέπει να υπάρχει χώρος για τουλάχιστον δύο φυτά του ίδιου είδους στη σπείρα βοτάνων. Για να μπορείς να κόβεις εναλλάξ τα μέρη τους και να μεγαλώνουν. Επομένως, η διάμετρός του δεν πρέπει να είναι μικρότερη από δύο μέτρα με το υψηλότερο σημείο σε ύψος ένα μέτρο. Υπάρχουν σπείρες που μπορείτε ακόμη και να περπατήσετε. Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις της σπείρας, τόσο περισσότερες διαφορετικές μικροκλιματικές συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτήν.

Η σπείρα πρέπει να ταιριάζει στο περιβάλλον. Είναι καλύτερο να το ενσωματώσετε σε ένα παρτέρι ή να το τοποθετήσετε δίπλα στη βεράντα. Ιδανικό για μια ηλιόλουστη θέση κοντά στην κουζίνα ή τη βεράντα.

Διαδικασία κατασκευής

Είναι καλύτερο να χτίσετε τη σπείρα στεγνή, που σημαίνει να τοποθετήσετε πέτρες η μία πάνω στην άλλη και να χύνετε το σώμα της σπείρας σε μεμονωμένες στρώσεις. Μια μικρή λίμνη χτίζεται συχνά στους πρόποδες της σπείρας. Εκτός από πέτρες, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κορμοί ή τούβλα. Η κορυφή είναι χτισμένη με νότιο προσανατολισμό.

  1. Σημειώνουμε το σχήμα της σπείρας με καρφίτσες και στο σημειωμένο σημείο επιλέγουμε κομμάτια γκαζόν και χώμα. Εάν η σπείρα περιέχει μια λιμνούλα, σκάψτε μια τρύπα στο χαμηλότερο μέρος της και στρώστε την με μια μεμβράνη λίμνης ή βάλτε ένα δοχείο μέσα σε αυτήν (ένα παλιό γαλβανισμένο ή εμαγιέ μεγάλο δοχείο ή ένα μαύρο πλαστικό δοχείο). Παίρνουμε μια λωρίδα από σκούρο ύφασμα ή γεωύφασμα και στρώνουμε τη μια άκρη της στον πάτο της λίμνης και την άλλη την εισάγουμε στο χαμηλότερο μέρος της σπείρας και την θάβουμε. Αυτή η ουσία χρησιμεύει ως φυτίλι που ποτίζει το χαμηλότερο μέρος. Γεμίστε το κάτω μέρος της λίμνης με χαλίκι.
  2. Από το χαμηλότερο σημείο της σπείρας θα αρχίσουμε να στοιβάζουμε πέτρες τη μια πάνω στην άλλη. Φροντίζουμε οι πέτρες να είναι σταθερά κολλημένες μεταξύ τους και να μην κινούνται. Όσο αυξάνεται η σπείρα, γεμίζουμε το χώρο με μεμονωμένες στρώσεις. Στο χαμηλότερο σημείο της σπείρας χρησιμοποιούμε χώμα αναμεμειγμένο με κομπόστ σε αναλογία 1:1 Στα ανερχόμενα μέρη χρησιμοποιούμε καθαρό χώμα. Στα ψηλότερα σημεία, βάλτε ένα στρώμα χαλίκι στον πάτο και χώμα ανακατεμένο με άμμο από πάνω.

Πού και ποια βότανα

Στο ψηλότερο σημείο της σπείρας θα ευδοκιμήσουν βότανα που αγαπούν τα ξηρά όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το μητρικό βότανο, ο ύσσωπος, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το εστραγκόν. Βότανα όπως φασκόμηλο, κόλιανδρος, μαϊντανός, σχοινόπρασο, άνηθος ή κατιφέ είναι κατάλληλα για το ζύγισμα των μερών. Είναι εύκολα στον ιστότοπο.

Στο κάτω άκρο της σπείρας, το αγιόκλημα που αγαπά την υγρασία, η μέντα, ο βασιλικός, το κάρδαμο και το χαμομήλι θα κάνουν το καλύτερο. Αυτά τα βότανα χρειάζονται βαρύ χώμα που να συγκρατεί την υγρασία. Χωρίς αποχέτευση. Αν μια λιμνούλα είναι μέρος της σπείρας, τότε καλό είναι να φυτέψετε κάρδαμο και να ποτίσετε δυόσμο δίπλα της.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *